Jarmo Ilomäki tuo rakennusalan syväosaamista Karanttiaan

Projektipäällikkönä syyskuun alussa aloittanut Jarmo Ilomäki on rakennusalan pitkän linjan ammattilainen. Hänen tehtävänään on vetää Karanttia®-moduulikylpyhuoneisiin liittyvät projektit läpi koko hankkeen, aina suunnittelusta työmaille tehtäviin tarkastuksiin asti. Ilomäellä on takanaan huikea määrä käytännön kokemusta eri työmailla. Karanttiassa hänet vakuuttivat ihmiset ja tuotteet.

Jarmo Ilomäki tuo Karanttiaan rautaisannoksen rakennusalan osaamista. Hän aloitti aikanaan kirvesmiehenä, kouluttautui rakennusalan suunnittelupuolen insinööriksi ja toiminut runkotyönjohtajana esimerkiksi Triplassa ja projekti-insinöörinä Kruunusillat-allianssin laajassa siltahankkeessa sekä vastaavana työnjohtajana asuntokohteissa.

”Karanttiassa vakuuttivat ihmiset ja tuotteet.”

Ennen Karanttialle siirtymistään hän ehti työskennellä YIT:n palveluksessa karvan vaille 16 vuotta. Jo sitä ennen Ilomäki ehti tehdä monipuolisesti erilaisia työrupeamia rakennusalalla. Mittavaan ja monipuoliseen uraan mahtuu kokemuksia niin väestönsuojien, moduulikylpyhuoneiden asentamisesta kuin projektijohtamistakin.

Karanttian tuotteet saavat Ilomäeltä kehuja. Aluksi erityisesti moduulikylpyhuoneratkaisu vakuutti.

”Kokobetonisia eivät muut Suomessa tee, mikä tekee tuotteesta ainutlaatuisen”, Ilomäki toteaa.

Esivalmistus edellä

Hämeenlinnassa itse rakentamassaan kivitalossa perheineen asuva Jarmo Ilomäki näkee rakennusalan käytännön kautta.

”Aloitin itse kirvesmiehenä ja kannoin vanhemman timpurin jakkaroita ensimmäisen vuoden”, Ilomäki tarinoi. ”Se oli kisällivaihetta, ja pidän muutenkin suuressa arvossa kisälli-mestari-perinnettä. Nuoret pitäisi aina aluksi laittaa osaavan kaverin kanssa töihin ja oppiin.”

”Pidän suuressa arvossa kisälli-mestari-perinnettä.”

Ilomäki ehti tehdä kaikkea mahdollista, raudoittamista, asentaa höyrysulkumuoveja ja rakentaa vaikkapa maassa tehtyjä vesikattoja.

”Jälkimmäisten etuina olivat työn turvallisuus, nopeus ja paremmat työolosuhteet.”

Vähän samaa sukua kuin esivalmistettu elementtirakentaminen, jonka puolesta Ilomäki voimakkaasti liputtaa.

”Esivalmistus vähentää niin paljon työvaiheita. Kun työmaalle saadaan kuivissa ja lämpimissä tehdasolosuhteissa tehty valmis tuote, se lisää laatua ja nopeuttaa rakentamisen prosessia merkittävästi.”

”Kaikki työmaalla tehtävät hankalat vaiheet, kuten raakavalut, kaadot ja lattiavalun muottien tekemiset jäävät pois. Ja mikä parasta, ei tarvitse odotella betonin kuivumista, jotta päästäisiin laatoittamaan. Pelkkä vesieristäminenkin on aina vähintään kahden päivän työ”, hän muistuttaa.

Jarmo Ilomäen mielestä usein suurin este esivalmistettujen tuotteiden käyttämiselle ovat vanhentuneet toimintatavat ja asenteet.

”Työmaa on kuin tarina, jolla on alku ja loppu, ja siinä välissä joukko asioita, joilla on taipumus hidastaa aikatauluja. Jokainen laatua parantava ja prosessia nopeuttava asia on aina plussaa rakennusliikkeelle”, tietää Ilomäki kokemuksesta kertoa.

Laatua tulevaisuuteen

Ilomäen mielestä Karanttian tuotteet ovat erittäin korkeatasoisia ja samalla melko kompakteja. Silti käytännön toteutukset aiheuttavat aina haasteita.

”Vaikka suunnittelu on mahdollisimman pitkälle vietyä ja läpivedot tarkasti piirretty, saattaa todellisuus silti yllättää”, hän sanoo.

Se kuuluu Ilomäen mielestä rakennusalaan. Ja juuri näihin haasteisiin hän pystyy vastaamaan projektipäällikön tehtävässään.

”Osaamiseen ja ammattiylpeyteen pitää panostaa nyt.”

Suuri haaste nyt ja tulevaisuudessa liittyy Ilomäen mielestä ammattiosaamiseen. Hänestä näyttääkin siltä, että kymmenen vuoden kuluttua ei ole enää riittävästi osaavia tekijöitä. Siksi osakokonaisuuksien ja toimittajien vastuut korostuvat. Esivalmistuksessa valvonta tapahtuu tehtaassa ja laatu pystytään varmistamaan etukäteen.

”Osaamiseen ja ammattiylpeyteen pitää panostaa nyt”, hän kuittaa.   

  

BLOGG ARKIV