Väestönsuojat puhuttavat ja kiinnostavat

Väestönsuojelu ja väestönsuojat puhuttavat ja kiinnostavat juuri nyt. Syynä tähän on kiristynyt maailmantilanne ja turvallisuuden tunteen muutos. Siksi väestönsuojista ja väestönsuojeluun liittyvistä asioista mediat kirjoittavat paljon ja aiheesta haetaan erilaista tietoa. Koostimme myös itse väestönsuojiin liittyvän ajankohtaissivun, linkin siihen löydät artikkelin lopusta.

Suomessa väestönsuojien tilanne on yleisesti ottaen hyvä. Niitä on rakennettu lukuisia Suomen eri kaupunkeihin ja suurimpiin taajamiin. Lehdistössä on nostettu esiin väestönsuojien kunto ja määrä.

MTV3:n artikkelin mukaan joka kolmannella suomalaisella ei ole osoitettua väestönsuojapaikkaa. Väestönsuojelu ja väestönsuojat puhuttavat ja kiinnostavat, mutta myös väestönsuojien kunto on yksi yleinen puheen- ja huolenaihe. Eduskunnassa esitettiin jopa kirjallinen kysymys siitä, miten väestönsuojia voisi parantaa sotilaallisen uhan varalta.

Kaikilla rakennuksilla, joissa kerrosalaa on yli 1200 neliötä, tulee olla oma väestönsuoja. Ne pitää myös suunnitella ja varustaa niin, että niissä voidaan olla yhtäjaksoisesti kolmen vuorokauden ajan. Eduskunnassa esitetyn kysymyksen mukaan monia väestönsuojia ei ole pidetty riittävän hyvässä kunnossa.

Taloyhtiöt vastuussa väestönsuojista

YLE:n julkaisema juttu muistuttaa, että taloyhtiön hallituksen pitää tuntea omat vastuunsa väestönsuojan ylläpidossa ja kriisin tullessa myös käyttöönotossa. Samassa jutussa kuitenkin todetaan, että osassa Suomen väestönsuojista on puutteita. Ne liittyvät pääosin ilmanvaihdon toimivuuteen, jos tiloissa joudutaan olemaan pidempiä aikoja. Suomessa on pitkä väestönsuojien rakentamisen perinne. Yleisesti todetaan, että tilanne väestönsuojien kannalta on Suomessa hyvä.

Väestönsuojeluun liittyvän lain mukaan väestönsuoja tulisi voida ottaa käyttöön 72 tunnin sisällä viranomaisen käskystä. Tähän liittyy myös taloyhtiöiden hallitusten vastuu, YLE:n artikkeli muistuttaa. Asukkaiden vastuulla on huolehtia siitä, että tilanteen sattuessa mukana on riittävästi ruokaa, juomaa ja esimerkiksi lääkkeitä.

Väestönsuojat kiinnostavat: tietoa tiedon janoon

YLE:n toisen jutun mukaan kansalaiset suorastaan janoavat nyt tietoa väestönsuojista. Tähän on vastannut esimerkiksi Pirkanmaan pelastuslaitos kokoamalla nettisivuilleen kattavan tietopaketin. Ohjeet ja koko tietopaketti löytävät pelastuslaitoksen sivuilta tästä linkistä.

Täydennämme myös osaltamme ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa väestönsuojiin ja väestönsuojeluun liittyen omalla sivullamme, sinne löydät tästä linkistä

Vastaamme tiedon janoon myös tulevilla ajankohtaisilla artikkeleilla väestönsuojeluun ja väestönsuojiin liittyen.

BLOG ARCHIVE