Kumppaniesittely: Erkki Vuopala, arkkitehti

Karanttia®-moduulikylpyhuone on ratkaisuna aina osa suurempaa kokonaisuutta. Monivaiheinen suunnittelutyö on vaativaa, ja siksi Karanttia luottaa parhaimpiin yhteistyökumppaneihin. Heistä yksi on arkkitehti Erkki Vuopala, joka on toiminut Karanttian moduulikylpyhuoneprojektien arkkitehtisuunnittelijana vuodesta 2018.

Erkki Vuopalan oma toimisto Vuopala Arkkitehdit Oy on erikoistunut asunto- ja palvelutalosuunnitteluun ja onkin oivallinen ja sitoutunut kumppani erityisesti moduulikylpyhuoneisiin liittyvissä suunnittelukokonaisuuksissa.

”Valmistuin arkkitehdiksi vuonna 2000 ja tehnyt suunnitteluhommia jo viime vuosituhannenkin puolella. Tunnen siis alaa jo pitkältä ajalta”, Vuopala avaa.  

Hän muutti 2006 muutti perheineen Lahteen ja perusti sinne oman arkkitehtitoimistonsa reilu kolme vuotta sitten. Vuosien mittaan Vuopala ehti tehdä Karanttian ja sen tytäryrityksen Avaavan kanssa jokusen yhteisen projektin, jotka liittyivät sekä opasteisiin että esteettömiin kylpyhuoneisiin.

”Vuodesta 2018 yhteistyömme syveni ja minut pyydettiin mukaan Karanttian arkkitehtisuunnittelijaksi, erityisalueena moduulikylpyhuoneet.”

Erkki Vuopala on suunnitellut erilaisten asuntokohteiden lisäksi paljon kohteita erityisryhmille. Hän tuntee esimerkiksi peruspalvelutalojen ja opiskelija-asuntoloiden monipuoliset tarpeet. Työkalupakki suomalaisesta asuntosuunnittelusta on toisin sanoen monipuolinen.

Koska Erkki asuu ja työskentelee Lahdessa, se myös helpottaa yhteistyötä Karanttian tuotteiden valmistajan, Hollolassa sijaitsevan Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n kanssa.

Myynnin tuesta tehtaan konsultointiin

Moduulikylpyhuoneissa arkkitehtisuunnittelulla on aivan keskeinen rooli. Se alkaa heti ensimetreiltä, tarjouksien työstämisestä varhaisiin luonnoksiin asti. Monesti rakennuttajat haluavat jo alkuvaiheessa tietää, kuinka moduulikylpyhuoneet kohteeseen soveltuvat ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. 

”En ole vain kiinnittynyt yhteen palaseen eli kylpyhuoneeseen vaan koetan katsoa kokonaisuutta. Hahmotan samalla koko kerrostalon, mitä siellä on tarkoitus tapahtua ja mitä talon arkkitehti on ajatellut”, Vuopala kertoo prosessistaan.

Joskus moduulikylpyhuoneilla saattaa olla vaikutuksia kohteen julkisivuun, esimerkiksi ikkunoiden tai hormien kannalta. Määräyksiä on myös paljon, vaikkapa mitoitukseen ja esteettömyyteen liittyen.

”Suunnittelussa on oltava koko ajan hereillä.”

”Osaan reagoida ja jopa ehdottaa, mitä muita mahdollisuuksia voisi olla tarjolla”, Vuopala kertoo.  

Kerrostalokohteissa ja erityisesti niiden kylpyhuoneissa on Vuopalan mielestä variaatioita eri huoneistoissa jopa tarpeettomasti.

”Suunnittelun avulla on mahdollista yhdenmukaistaa menettämättä mitään. Silti moduulikylpyhuoneiden toistolla saavutetaan paljon etuja. Tehtävänäni on optimoida moduulikylpyhuoneiden käyttö”, Vuopala tiivistää.

Toisessa, konkreettisessa vaiheessa Vuopalan tehtävänä on toimia arkkitehtisuunnittelijana ja lopulta apuna aivan detaljitason suunnittelussa. Se on sitä, että koukut ja kahvat ovat kohdillaan ja pystytään piirtämään työ- ja toteutuskuvat.

”Rajat toki liukuvat. Rakennuttajalta voi tulla kesken projektin muutostoiveita, lisätään tai poistetaan tuotteita tai tulee asukasmuutoksia ja muuta vastaavaa. Suunnittelussa on oltava koko ajan hereillä.”

Moduuli osana kokonaisuutta

Erkki Vuopalan mukaan on liian kapeaa ajatella pelkkää moduulia. Aina on kuitenkin kyse kokonaisuudesta ja on hyvä ymmärtää, mitä missäkin tapahtuu, mitä uskaltaa muuttaa ja mikä on rakentamisessa realistista. Pelkästään hormistot voivat lukita tiettyjä ratkaisuja, ellei niitä ole hyvissä ajoin huomioitu osana kokonaissuunnittelua. Lisäksi rakentaminen vaihtelee aina tonttien ja tilavaatimusten mukaan.

Yksi selvä ja suorastaan keskeinen etu moduulirakentamisessa Vuopalan mielestä on tämä: Karanttian toimittamat moduulikylpyhuoneet ovat kivirakenteisia.

”Märkätila on aina riski ja veden tuominen rakennukseen ei ole koskaan ongelmatonta”, Vuopala muistuttaa.

Moduulikylpyhuone on tuotteena homogeeninen, muottiin valettu ja vedeneristetty, joten se on lähtökohdiltaan mahdollisimman turvallinen ratkaisu.

”Pitää myös muistaa, että moduulit räätälöidään aina kohteen mukaan. Varusteet ja tavoitteet voivat olla erilaisia, mutta moduulit tarjoavat toimivaa toistoa, mikä on rakennuttajan kannalta etu.”

Kun moduulikylpyhuoneet lisäksi edustavat rakenteeltaan jämäkkää kivirakennetta, se mahdollistaa vaihtoehtoja. Moduulit voidaan latoa itsekantavaksi torniksi tai asentaa kerroksittain talon laatastojen päälle.

Erillinen kiviaineinen ja itse itsensä kantava yksikkö on turvallinen ratkaisu erityisesti puutalon sisällä. Tällainen ratkaisu on toteutettu esimerkiksi Härmälänsydämessä, joka on yksi Karanttian referenssikohteista.

Moduulit edustavat laatuajattelua

Erkki Vuopala sanoo, että moduulirakentamisessa laatu alkaa tehtaalta. Kivirakenteinen tuote syntyy parhaissa olosuhteissa, kuivissa ja kontrolloiduissa tiloissa. Vedeneristys ja laatoitus varmistetaan hyvissä valaistusolosuhteissa ja alan harjaantuneet ammattilaiset varmistavat laadun joka vaiheessa. Työnjohto on myös samassa tasossa ja koko prosessi hallittua.

”Moduulikylpyhuonetuotteet ovat sinetöityjä lähes loppuun asti. Kun talo valmistuu, niin tarvitsee vain avata kylppärin ovet. Voilá, tuote on priimakunnossa ja valmiina käyttöön”, Vuopala hehkuttaa. 

Sitä ennen myös asennus on pitänyt huomioida myös suunnittelussa.

”Karanttian tarjoama suunnittelupalvelu tuo paljon lisäarvoa.”

”Kaikki mietitään millilleen, koska kyseessä on teollinen tuote. Kuviota on harjoiteltu paljon. Tiedämme sähköpisteiden etäisyydet, putkien paikat, ja pyrimme välttämään kompromisseja, joita yleensä tulee paikan päällä rakennettaessa”, hän listaa.

Kylpyhuone on usein myös rakennuskohteiden kallein tila, se edellyttää myös arkkitehtisuunnittelulta erityistä laatua.

”Kerran eräässä kerrostalokohteessa kylpyhuone oli tarpeettoman iso, mutta sitä pystyttiin kalustejärjestystä muuttamalla hiomaan toimivammaksi ja samalla saatiin olohuoneeseen kymmeniä senttejä lisää tilaa. Se oli kaikkien etu.”

Arkkitehtisuunnittelussa pyritäänkin aina tarkastelemaan suunnitelmia kriittisesti: voisiko tämän tehdä vieläkin paremmin, voisiko suunnitelmaa hioa?  

”Monesti niitä ei aina perussuunnittelussa ehditä hiomaan, jolloin Karanttian tarjoama suunnittelupalvelu tuo paljon lisäarvoa.”

BLOGG ARKIV