Esivalmistetut betonielementit lisäävät tuottavuutta

Esivalmistetuilla betonituotteilla on suuri merkitys ja rooli, kun halutaan kasvattaa rakennushankkeen tuottavuutta ja parantaa rakentamisen laatua. Esivalmistus tuo mukanaan kustannushyötyvaikutuksia koko hankkeelle, sekä suoraan että välillisesti. Hyötyjä on lukuisia: rakennusmateriaalien hävikki pienenee, rakentamisen laatu ja työntekijöiden työturvallisuus paranevat, läpimenoajat lyhenevät, työmaa pysyy siistinä, logistiikkaketjut tehostuvat ja asentamisen tehokkuus paranee. Rakentamisessa ei myöskään synny yllättäviä ja ennakoimattomia lisäkustannuksia tai työmaa-aikaisia viivästymisiä. Voidaan siis hyvin perustein todeta, että esivalmistetut betonielementit lisäävät tuottavuutta.

Karanttian elementtiratkaisuissa nopeus ja kivirakenteen pitkäikäisyys yhdistyvät

Esivalmistus on ollut Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n ja Karanttia Oy:n yhteistyön perustana jo vuodesta 1987. Silloin betonielementeistä koostuvia Karanttian väestönsuojia alettiin valmistaa.

”Nyttemmin sen rinnalle on kehitetty betoninen moduulikylpyhuone, joka tarjoaa täysin kivirakenteisena pitkäikäisen ja kestävän vaihtoehdon rakennushankkeisiin”, kertoo Karanttian operatiivisesta toiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja Terhi Tamminen.

Karanttia-tuotteiden valmistajana toimii edelleen hollolalainen Rakennusbetoni- ja Elementti Oy, myynnistä vastaa Karanttia Oy. Esivalmistettuja päätuotteitamme ja toimintamme kulmakiviä ovat edelleen elementtiväestönsuoja ja moduulikylpyhuone.

Karanttia®-väestönsuoja on nopein tapa rakentaa määräykset ja normit täyttävä S1-luokan elementtiväestönsuoja. Se myös täyttää S3- ja K-luokan teräsbetonisille väestönsuojille asetetut vaatimukset. Elementtisuoja asennetaan avaimet käteen -periaatteella rakennusprojektin alkuvaiheessa. Toimitusprosessi on vuosien myötä hioutunut nopeaksi. Yhden suojan asennus kestää kohteesta riippuen vain 2–4 työpäivää. Kriisiajanlaitteet ja varusteet toimitetaan ennen rakennuksen valmistumista.

Karanttia®-moduulikylpyhuone on kokonaan betonista valmistettu innovatiivinen kokonaistuote, joka toimitetaan työmaalle täysin kalustettuna ja varustettuna. Moduulikylpyhuoneet valmistuvat työmaan tahdissa ja asennus tapahtuu runkovaiheessa. Tehtaalla tuotannon eri vaiheissa tehtävistä tarkastuksista ja testauksista jää aina pöytäkirjat rakennusurakoitsijalle.

Työmaaurakoitsijaa helpottaa myös se, että vastuu kokonaisuuden toimittamisesta on yhdellä toimittajalla. Kestävyytensä ansiosta betoninen moduulikylpyhuone taipuu erilaisiin elämänvaiheisiin mahdollistaen esimerkiksi apuvälineiden jälkiasennuksen mihin tahansa kohtaan seinää tai kattoa. ”Esimerkiksi alun perin opiskelijoille suunnitellun talon asunnot voidaan myöhemmin väestön ikääntyessä ja väestörakenteen muuttuessa muuttaa senioriasunnoiksi”, kertoo Terhi Tamminen.

Karanttian suunnittelupalvelu tukee kohteen suunnittelua ja toteutusta

Suunnittelu on olennainen osa esivalmistusprosessia.

”Rakennushankkeen aikataulu- ja tuottavuushyöty kertautuvat, kun esivalmistetut tuotteet ovat alusta saakka mukana suunnitelmissa,” Tamminen muistuttaa.

Karanttia tarjoaa oman suunnittelutiiminsä rakennushankkeen käyttöön. Tiimiin kuuluu keskeisiä rakennussuunnittelun ammattilaisa, kuten arkkitehti, lvi- ja sähkösuunnittelijoita sekä rakennesuunnittelija. Oman suunnittelutiimin ansiosta esimerkiksi moduulikylpyhuoneissa asiakaslähtöiset ja räätälöidyt kokonaisratkaisut ovat mahdollisia.

”Kehitämme menetelmiämme ja tuotteitamme jatkuvasti vastaamaan rakentamisen moninaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi aikaa kestävät materiaalivalinnat ovat tätä päivää”, toteaa Karanttian Tamminen.

Myös digitaalisuus ja teknologia ovat osa tulevaisuutta myös betonielementtirakentamisessa.

”Suomalainen betonielementtirakentamisen kehittäminen on globaalistikin katsottuina ainutlaatuista. Me pyrimme olemaan tämän kehityksen kärjessä,” kertoo Karanttian kumppaniyrityksen Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n tuotepäällikkö Sami Konsti, betonitehtaan kolmannen sukupolven edustaja.

Halutko kuulla lisää betonielementtirakentamisesta esivalmistetuista ratkaisuistamme? Ota yhteys myyntiimme, kerromme mielellämme lisää!

Soita tai meilaa heti:

Kristian Antila, myyntipäällikkö

0408349214 / kristian.antila@karanttia.com

BLOGIARKISTO