Hanke Aran kanssa: Väestönsuojien kehittäminen 

Karanttia Oy Perusturva, Rakennusbetoni- ja Elementti Oy sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ovat aloittaneet kehityshankkeen, jonka tavoitteena on uudistaa väestönsuojien käyttöä rauhan aikana asuinrakennuksissa. Hankkeen aikana uudistamme käsityksiä väestönsuojista luomalla niistä monitoimisia, muuntojoustavia tiloja, jotka integroituvat saumattomasti osaksi nykyaikaisia rakennushankkeita. Hankkeen päätteksi syntyy aineistoa suunnittelijoiden käyttöön.

Väestönsuojat ovat perinteisesti toimineet rakennusten turvapaikkoina vaaratilanteissa. Alun perin tiloja nimitettiinkin pommisuojiksi. Nykyään suurin osa väestönsuojista palvelee asuinrakennusten häkkikomerotiloina tai erilaisten toimitilojen sosiaalitiloina.  

Vastikään aloitettu kehityshanke pyrkii tuomaan uusia näkökulmia ja ideoita väestönsuojien suunnittelun tueksi. Vuoden kestävän kehityshankkeen aikana on tarkoitus toteuttaa pilottikohde, jossa väestönsuoja on integroitu innovatiivisella tavalla osaksi koko rakennushanketta.  

”Tavoitteena on luoda helppokäyttöinen materiaali suunnittelijoiden käyttöön.”

“Lakisääteinen väestönsuoja on asuinrakennuksessa monesti varastotiloina ja sen kehittäminen on jäänyt monen muun asuinrakennuskehityksen jalkoihin. Hankkeen tavoitteena on tarkastella, millä tavoilla väestönsuojia voitaisiin yhä monipuolisemmin hyödyntää normaaliajan käytön aikana ja luoda arvoa asukkaille. Tavoitteena on luoda helppokäyttöinen materiaali suunnittelijoiden käyttöön”, sanoo ARA:n erityisasiantuntija Sampo Vallius

Mahdollisuus opiskelijoille  

Kehityshankkeen aikana tutkitaan ja kehitetään väestösuojatilojen käyttöä palvelumuotoilun, väestönsuojelun, yhteiskäyttötilojen, turvallisuuden, toiminnallisuuden, muuntojoustavuuden ja erilaisten käytön näkökulmista. Esimerkiksi muotoilun ja sisustuksen näkökulmista etsimme ainutlaatuisia ratkaisuja, jotka lisäävät tilojen arvoa ja käytettävyyttä sekä asukasviihtyisyyttä. 

Hanketiimi etsii parhaillaan oppilaitosta kumppaniksi mukaan kehitystyöhön. Valmistumisvaiheessa olevilla opiskelijoilla olisi mahdollisuus tarjota raikkaita ideoita työhön ja saada vastineeksi väestönsuojien suunnitteluun, lainsäädäntöön ja rakentamiseen liittyvää tietoutta hanketiimin kautta.  

”Tervetulleita kumppaneita hankkeeseen ovat esimerkiksi yliopistot tai AMK:t, jotka pystyvät tarjoamaan jotain sellaista, jota emme ole vielä ajatelleet”, toteaa Sampo Vallius. 

Projektin toteutuksesta vastaa Karanttian ja Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n väestönsuojasuunnittelu-, myynti- ja valmistustiimi yhdessä ARAn kanssa. 

Asiantuntijat väestönsuojelussa takaavat laadun 

Karanttia ja Rakennusbetoni- ja Elementti Oy ovat toimittaneet väestönsuojia 37 vuoden ajan liki 8000 väestönsuojatoimitusta vuodesta 1987.

Kysy meiltä lisää! 

Terhi Tamminen 

terhi.tamminen@karanttia.com 

+358 45 135 8932 

Sampo Vallius 

sampo.vallius@ara.fi 

BLOGIARKISTO