Rakennusala kohtasi jälleen – mitä opimme?

Pari kuukautta sitten Suomen rakennusala kokoontui neljän vuoden tauon jälkeen, kun Finnbuild kokosi rakentamisen ja talotekniikka-alan ihmiset ja yritykset saman katon alle Helsingin Pasilaan. Kahden vuoden välein järjestettävät messut jäivät koronapandemian vuoksi toteutumatta kaksi vuotta sitten, joten odotukset olivat korkealla. Yksi puhutuimmista aiheista oli betoni.

Karanttia oli myös tapansa mukaan mukana. Yhteisellä osastolla Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n kanssa esittelimme tällä kertaa normaaliajan väestönsuojaratkaisuja. Rakennusbetoni oli tuonut messuille huippumielenkiintoisia AKO-tuotteita, joissa sovelletaan uutta hiilinegatiivisuuteen tähtäävää teknologiaa.

Yhteisellä osastolla esittelimme normaaliajan väestönsuojaratkaisuja ja hiilineutraaleja AKO-tuotteita.

Karanttian väestönsuojat perustuvat betonista esivalmistettuihin elementteihin. Samaa esivalmistuksen periaatteita käytetään myös Karanttia®-moduulikylpyhuoneissa, jotka nopeuttavat rakentamisen prosesseja. Kokonaan kivirakenteinen moduulikylpyhuone on ainutlaatuinen Suomessa.

Betoni puhutti

Karanttian ja Rakennusbetonin messuosasto sijaitsi Betonipuistossa, jossa muutkin alan toimijat yhteisesti esittelivät tuotteitaan. Betonipuisto oli iso 25:n betoni- ja rakennustoimialalla vaikuttavan organisaation yhteisosasto. Siellä betoni näkyi ja tuntui. Yksi puhutuimmista asioista oli betonin hiilipäästöt.

Betoni on syystä maailman käytetyin rakennusmateriaali. Siinä korostuvat erityisesti lujuus ja kestävyys, mutta myös monet muut hyvät ominaisuudet, kuten äänieristävyys, kosteudenkestävyys ja muunneltavuus sekä säilyvyysominaisuudet. Materiaalin haasteina ovat tällä hetkellä sen ympäristöä kuormittavat päästöt.

AKO-pihakivi on esimerkki mullistavasta teknologiasta ja hiilinegatiivisesta betonituotteesta.

Rakennusbetonin ja Karanttian osastolla puhunut, EARTO-palkittu VTT:n erikoistutkija Tapio Vehmas oli kysytty vieras. Rakennusbetoni ja Vehmas ovat yhdessä kehittäneet ratkaisun, jolla voidaan valmistaa hiilinegatiivisia betonituotteita. Ratkaisua on testattu Rakennusbetonin Hollolan tehtaalla jo vuoden päivät ja todettu sen toimivan. Seuraavassa vaiheessa pilottia ollaankin siirtämässä linjastoksi.

Kyseessä on siis rakentamiseen liittyvä mullistava teknologinen askel, mutta siinä on edettävä maltilla. Kun puhutaan hiilidioksidin sitoutumisesta betoniin, se liitetään yleisesti luonnolliseen karbonisoitumiseen, joka altistaa betoniraudoitteet korroosiolle. Myös viestinnässä on oltava tarkkana: betonin hiilinegatiivisuus on yhdistelmä uutta teknologiaa ja matalan hiilijalanjäljen sideaineita.  

VTT:n Tapio Vehmas (vas.) ja Rakennusbetonin Jari Salo keskustelevat betonin uusista mahdollisuuksista.

”Uudessa Carbonaide-prosessissa parempi olisikin puhua hiilidioksidin mineralisoitumisesta. Siinä hiilidioksidin alkuperäinen muoto kaasuna muutetaan kiinteäksi jo betonituotteiden valmistusprosessissa, jolloin hiilidioksidi kykenee korvaamaan osittain sementtiä. Se on hiilidioksidin todellista hyötykäyttöä”, Tapio Vehmas selvittää.

Carbonaide-teknologia mahdollistaa myös uusien teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen betonituotannossa, jolloin valmistusprosessissa pystytään seostamaan tai korvaamaan sementtiä.

Esivalmistuksen etuja ja rakentamisen ennustettavuutta

Karanttian liiketoiminta- ja kehitysjohtaja Terhi Tamminen kertoi omassa tietoiskutilaisuudessaan seikkaperäisesti Karanttia®-väestönsuojista ja esivalmistukseen liittyvistä monista eduista. Karanttian ratkaisut tarjoavat huomattavia etuja jo rakennusvaiheessa.

”Esivalmistus lisää tutkitusti rakennusprojektien tuottavuutta ja parantaa ajanhallintaa. Rakentamisen aikana ei synny hallitsemattomia yllätyksiä tai lisäkustannuksia. Esivalmistuksen ansiosta saavutetaan myös merkittäviä aikataulusäästöjä”, muistutti Karanttian Tamminen.

Karanttian Terhi Tamminen (oik.) kertoi omassa esityksessään elementtiväestönsuojien ja esivalmistuksen eduista.

Sama esivalmistuksen hyöty näkyy esimerkiksi SRV:n uusimmassa Kalasataman 98 metriin kohoavassa T7-tornitalossa, jonka kaikkiin 240 asuntoon asennetaan kokonaan betonirakenteiset, täysin valmiit ja sisustetut Karanttia®-moduulikylpyhuoneet.    

Luottavaisesti tulevaan

Finnbuild-messut olivat jälleen kattava näkymä alan uusimpiin tuotteisiin ja puheenaiheisiin. Samalla alaa ovat ravistelleet monet yhteiset haasteet, joista myös mediat ovat kirjoittaneet. Rakentamisen tahdissa on nähtävissä hidastumista, rakennusmateriaalien saatavuus pohdituttaa ja hinnannousut ovat yhteisiä asioita kaikille. Romahdusta ei kuitenkaan ole näköpiirissä, sitä vahvisti myös Finnbuildissa nähdyt monet innovatiiviset tuotteet.

Myös Karanttia katsoo luottavaisesti tulevaan. Väestönsuojat herättävät maailmantilanteesta johtuen ennennäkemätöntä kiinnostusta ja esivalmistetut moduulikylpyhuoneet ovat alati suositumpia ratkaisuja.

Näissä kummassakin tuotteessa yhdistyvät keskeiset lupauksemme: ennakkosuunnittelulla ja esivalmistuksella tehdään merkittäviä kustannus- ja aikataulusäästöjä.

PS. Messuvideoita, tunnelmia ja haastatteluita kannattaa käydä vilkaisemassa Karanttian Linkedin– ja Facebook-sivuilta.

Lisätietoja

Haluatko kuulla lisää esivalmistetuista ratkaisuistamme­? Ole meihin heti yhteydessä ja sovitaan tapaaminen – autamme mielellämme.

Ota suoraan yhteyttä! Sinua palvelee Kristian Antila numerossa 040 834 9214 / meilissä kristian.antila@karanttia.com

BLOGIARKISTO