Hiilinegatiiviset tuotteet ja esivalmistus vauhdittavat kilpailukykyä

Esivalmistetut Karanttia®-moduulikylpyhuoneet toimitetaan rakennustyömaalle aina avaimet käteen -periaatteella, asennusvalmiina.

Karanttia Oy Perusturva ja sen tuotteiden valmistuksesta vastaava Rakennusbetoni- ja Elementti Oy keskittyvät yhä vahvemmin soveltamaan uutta hiilinegatiivisuuteen tähtäävää teknologiaa. Ratkaisuissa ja teknologiassa betonituotteista saadaan erittäin vähänpäästöisiä. Kaikissa Karanttia®-tuotteissa sovelletaan myös esivalmistuksen periaatteita, jotka nopeuttavat ja tehostavat rakentamisen prosesseja.

Betoni on maailman käytetyin rakennusmateriaali. Siihen ovat syinä rakentamisen suuri volyymi, betonin monipuolisuus ja hyvät säilyvyysominaisuudet. Materiaalin haasteina ovat tällä hetkellä sen ympäristöä kuormittavat päästöt. VTT:n erikoistutkija Tapio Vehmas ja Hollolassa sijaitseva, Karanttia®-tuotteita valmistava Rakennusbetoni-perheyritys ovat yhdessä kehittäneet ratkaisun, jolla voidaan valmistaa hiilinegatiivisia betonituotteita.

VTT:n videossa Tapio Vehmas kertoo Carbonaide-testeistä. Video on englanninkielinen.

Kyseessä on siis rakentamiseen liittyvä mullistava teknologinen askel, mutta siinä on edettävä maltilla. Kun puhutaan hiilidioksidin sitoutumisesta betoniin, se liitetään yleisesti luonnolliseen karbonisoitumiseen, joka altistaa betoniraudoitteet korroosiolle.

Uudessa ratkaisussa on kyse laajemmasta ilmiöstä: betonin hiilinegatiivisuus on yhdistelmä uutta teknologiaa ja matalan hiilijalanjäljen sideaineita. 

Betonin hiilinegatiivisuus on yhdistelmä uutta teknologiaa ja matalan hiilijalanjäljen sideaineita

”Uudessa Carbonaide-prosessissa parempi olisikin puhua hiilidioksidin mineralisoitumisesta. Siinä hiilidioksidin alkuperäinen muoto kaasuna muutetaan kiinteäksi jo betonituotteiden valmistusprosessissa, jolloin hiilidioksidi kykenee korvaamaan osittain sementtiä. Se on hiilidioksidin todellista hyötykäyttöä”, Tapio Vehmas selventää.

Carbonaide-teknologia mahdollistaa myös uusien teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen betonituotannossa, jolloin valmistusprosessissa pystytään seostamaan tai korvaamaan sementtiä.

Kohti todellista hiilinegatiivisutta

Ratkaisua on testattu Hollolan tehtaalla pitkään ja nyt pilotti siirtyy tuotantovaiheeseen eli linjastoksi.

Rakennusbetonin toimitusjohtaja Teemu Teno on ylpeä saavutetuista tuloksista. Hän kuitenkin painottaa realismin perään eikä odota tuotteilta välittömästi hiilinegatiivisuutta.

Hillinegatiivinen AKO-pihakivi esiteltiin viime syksynä Finnbuild-messuilla (kuva: Laura Lahdenperä)

”Aluksi tavoittelemme vähähiilisiä tai hiilineutraaleja tuotteita. On todennäköistä, että jo muutaman vuoden kuluttua pystymme valmistamaan isossa mittakaavassa betonista jopa hiilinegatiivisia tuotteita”, Teno tarkentaa. 

Uusi teknologia tuo myös muita hyötyjä:

”Hiilidioksidi nopeuttaa betonin kovettumisprosessia, ja pihatuotteissa se ehkäisee haitallisen kalkkihärmeen syntymistä”, hän muistuttaa. 

Esivalmistus lisää laatua ja tuo rakentamiseen ennustettavuutta

Rakennusbetoni ja Karanttia ovat betonielementeistä esivalmistettujen väestönsuojien uranuurtajia. Väestönsuojien rinnalle on noussut betonielementeistä valmistettu kokonaan kivirakenteinen moduulikylpyhuone.

”Esivalmistus lisää tutkitusti rakennusprojektien tuottavuutta ja parantaa ajanhallintaa”, sanoo Karanttian liiketoiminta- ja kehitysjohtaja Terhi Tamminen.

Esivalmistuksen hyöty näkyy esimerkiksi SRV:n uusimmassa Kalasataman 98 metriin kohoavassa T7-tornitalossa, jonka kaikkiin 240 asuntoon asennetaan kokonaan betonirakenteiset, täysin valmiit ja sisustetut Karanttia®-moduulikylpyhuoneet.   

Esivalmistuksen edut ovat kiistattomia. Rakennusmateriaalien hävikki pienenee eikä rakentamisen aikana ei synny hallitsemattomia yllätyksiä tai lisäkustannuksia. Samalla rakentamisen laatu ja työturvallisuus paranevat, koska merkittävä osa valmistuksesta tapahtuu lämpimissä, kuivissa ja turvallisissa tehdasolosuhteissa.

”Esivalmistuksen ansiosta saavutetaan merkittäviä aikataulusäästöjä, koska esimerkiksi logistiikkaketjut tehostuvat ja asentamisen tehokkuus kasvaa”, Tamminen muistuttaa.  

Tällä kaikella vauhditamme rakennusalan kilpailukykyä eli tähtäämme rakentamisen laadun parantamiseen ja kustannushyötyyn rakennushankkeissa.

Karanttia palvelee

Karanttia®-tuotteiden eli elementtiväestönsuojien ja moduulikylpyhuoneiden myynnistä vastaa Karanttian myyntitiimi. Karanttia tarjoaa lisäksi joukon palveluita, suunnittelusta toteutukseen.

Asiakkaillamme on käytettävissään kokonainen suunnittelutiimi, johon kuuluvat arkkitehti, LVI- ja sähkösuunnittelijoita sekä rakennesuunnittelija. Lisäksi projektipäällikkömme valvoo, että projektit työmaakohteessa sujuvat, aina työmaille tehtäviin tarkastuksiin asti.

Tarkoituksemme on varmistaa, että kokonaissuunnittelu onnistuu ja esivalmistetut osat integroituvat osaksi suurempaa kokonaisuutta.

Ota yhteyttä!

Haluatko lisätietoja esivalmistuksesta tai vähähiilisistä betonituotteista?

Ota rohkeasti yhteyttä myyntiimme – myyntimme palvelee juuri sinua.

Kristian Antila, myyntipäällikkö

Puh. 040 834 9214

Sähköposti: Kristian.antila@karanttia.com

Hiilinegatiiviset tuotteet / Rakennusbetoni- ja Elementti Oy

Sami Konsti, myynti- ja kehitysjohtaja

Puh. 040 702 9970

Sähköposti: sami.konsti@rakennusbetoni.fi

BLOGIARKISTO